Verhalen uit het Verleden

Op Verhalen uit het Verleden staan spannende verhalen gebaseerd op historische gebeurtenissen en personen. Alle verhalen, geschreven door Iris Versluis, zijn gratis te lezen. Met een korte historische achtergrond wordt het verhaal in de juiste context geplaatst en feit van fictie onderscheiden.

Nonnen en geuzen

Weert, 1566. De beeldenstorm raast over Nederland. De jonge non Bernardine maakt zich grote zorgen. Er zijn mannen in de stad gesignaleerd die komen stormen. Kan ze haar klooster en medezusters behoeden voor de vernielingen en het brute geweld? 

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

Jane

Steventon, 1783. Leer in dit verhaal een verrassende kant kennen van de jonge Jane Austen. Het is een koude, donkere nacht als Jane’s broer Francis haar uit bed komt halen voor een avontuur. Jane stemt enthousiast in maar als Francis onthult wat ze gaan doen is het nog maar de vraag of het wel een geslaagde dag gaat worden.

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

De ijsbreker

Amsterdam, 1763. Bijtende kou heeft Amsterdam in haar greep. Het ijs in de grachten en Amstel is zo dik dat de waterschuiten niet meer kunnen uitvaren om schoon drinkwater te halen. In deze barre omstandigheden is Pieter wanhopig op zoek naar werk om het al duurder wordende water te kunnen betalen. Lukt het hem op zijn gezin in leven te houden?

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

Breekbaar

Oude Egytpe, 921 v.Chr. Er heerst grote vreugde in het huis van Nekhtamin als zijn vrouw een prachtige jongen ter wereld brengt. Bediende Bakmut heeft de eer om de kleine Ptahmes te verzorgen. Al snel slaat het geluk om in verdriet als het kleine mannetje onophoudelijk blijft huilen. Wat is er met hem aan de hand? 

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

Charlotte

Haworth, 1831. Reis mee met Charlotte Brönte naar de kostschool Roe Head waar ze belangrijke lessen leert die haar latere schrijverschap zullen beïnvloeden.

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

De vlucht van een vrijdenker

Holland, 1668. Adriaan Koerbagh is één van de eerste verlichtingsdenkers. Zijn ideeën over de rede, God en kerk vallen echter niet bij iedereen in goede aarde. Van wetenschapper verandert hij in voortvluchtige.

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

Liefde tussen erts en steen

Cornwall, 1850. De mijnindustrie in Cornwall draait een topproductie. De mannen gaan ondergronds maar het zijn vrouwen die veel van het werk bovengronds verrichten. In deze wereld van stof, gruis en gevaar, speelt zich een tragisch liefdesverhaal af.

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

Bevervellen en Indianen

Fort Oranje, 1634. Harmen  is naar Amerika gereisd om daar zijn fortuin te zoeken. Het gaat hem voor de wind totdat de handel in bevervellen met de inheemse bevolking tot stilstand komt. Harmen wordt op een gevaarlijke expeditie gestuurd tot diep in het gebied van de indianen.

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

Suffragette

London, 1914. Ontmoet Mary Richardson, een fanatieke suffragette die zich door niemand in de weg laat staan in haar strijd voor vrouwenkiesrecht. Als haar grote voorbeeld en inspirator Emmeline Pankhurst wederom wordt opgepakt en gevangen wordt gezet, begaat ze een daad die velen te ver vinden gaan.

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

De Apis

Oude Egypte, 142 v.Chr. Er is een stiertje geboren dat alle kenmerken heeft van de heilige Apis stier. Een heugelijke gebeurtenis maar in het paleis is er iemand niet blij met dit nieuws. Als Merab, de verzorger van het stiertje, een verontrustende waarschuwing krijgt, zet hij alles op alles om het dier veilig te laten opgroeien, maar is het voldoende?

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

De visioenslang

Copán, 743. Tijdens het jaarlijks knopenritueel probeert de maangodin een belangrijke waarschuwing te geven aan koningin Yixian. Haar woorden gaan echter verloren in het tumult dat regen- en dondergod Chac veroorzaakt. Yixian maakt zich ernstig zorgen, wat staat er te gebeuren?

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

Beatrix

Lake District, 1890. Beatrix Potter is met haar ouders op vakantie in het Lake District. De vakantie lijkt nog beter te worden als eerwaarde Rawnsley op bezoek komt. Hij is net zo gek op de natuur als Beatrix en kent de uitgeverswereld. Is dit Beatrix haar kans om uitgegeven te worden?

Lees het verhaal gratis op Smashwords.

Over Verhalen uit het Verleden

Verhalen uit het Verleden is opgericht door Iris Versluis. Tevens is zij de auteur van de geplaatste verhalen.

Verhalen uit het Verleden heeft als doel om jong en oud te laten genieten van de vele bijzondere gebeurtenissen en personen die de geschiedenis rijk is. Verhalen kunnen de geschiedenis tot leven wekken en veranderen droge feitjes in boeiende gebeurtenissen.

Ieder verhaal is voorzien van  een korte historische achtergrond. Met deze achtergrond wordt het verhaal in de juiste context geplaatst en feit van fictie onderscheiden.

Toegankelijkheid is belangrijk voor Verhalen uit het Verleden. Zowel toegankelijkheid van de geschiedenis maar ook van de verhalen zelf. Alle verhalen en de historische achtergronden zijn daarom gratis beschikbaar. Dit is ook de reden waarom Smashwords als publicatieplatform is gekozen. Dit platform biedt de lezer de mogelijkheid om het verhaal in het geprefereerde formaat te lezen. Alle verhalen zijn in verzorgde maar begrijpelijke taal geschreven zodat ook jongere en minder ervaren lezers ervan kunnen genieten.

Blijf op de hoogte: